Strona główna » Finał „Bitwy Regionów” w Gnieźnie: Regionalne Smaki i Wsparcie dla Potrzebujących

Finał „Bitwy Regionów” w Gnieźnie: Regionalne Smaki i Wsparcie dla Potrzebujących

przez kk

22 września Gniezno stało się miejscem wyjątkowego wydarzenia — finału ogólnopolskiego konkursu „Bitwa Regionów”. Na placu św. Wojciecha 16 Kół Gospodyń Wiejskich z różnych zakątków Polski rywalizowało o tytuł najlepszej regionalnej potrawy. Organizatorem przedsięwzięcia były Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, a także lokalne samorządy, w tym Powiat Gnieźnieński oraz Miasto Gniezno.

W tegorocznej edycji triumfowało KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z województwa wielkopolskiego, które zachwyciło jury potrawą z gęsiny, podaną z sosem z wina porzeczkowego i czerwonej kapusty. Drugie miejsce zajęło KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” (województwo mazowieckie) za oryginalny rosół z bażanta, serwowany z pierożkami faszerowanymi mięsem bażanta i jelenia. Na trzeciej pozycji znalazło się KGW z Durągu (województwo warmińsko-mazurskie) z daniem dzikiej golonki na gofrze ziemniaczanym, podawanej z chrzanową bitą śmietaną.

Warto zaznaczyć, że tegoroczne wydarzenie odbywało się w kontekście trudnej sytuacji, związanej z powodzią, która dotknęła południową Polskę. W ramach wsparcia dla poszkodowanych, organizowana była zbiórka funduszy przez Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej, dając uczestnikom okazję do włączenia się w pomoc potrzebującym.

Finał „Bitwy Regionów” obfitował w lokalne akcenty, takie jak stoiska promujące tradycyjne rzemiosło oraz występy artystyczne, w tym Zespołu Tańca Ludowego „Gniezno”. Całość zwieńczyły koncerty, w których udział wzięli znani artyści, m.in. Brathanki oraz Oskar Cyms, dostarczając widzom niezapomnianych emocji.

Fot. powiat-gniezno.pl

You may also like

Zostaw komentarz